Ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου χωρίς MOT;

Ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου χωρίς MOT;

Η οδήγηση χωρίς έγκυρο MOT είναι παράνομη και μπορεί να καταλήξετε με ένα μεγάλο πρόστιμο εάν σας πιάσουν. Πώς επηρεάζει όμως την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας;

Διαβάστε τον οδηγό μας για να μάθετε γιατί ένα ληγμένο πιστοποιητικό MOT θα μπορούσε να ακυρώσει την ασφάλισή σας.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μου εξακολουθεί να ισχύει εάν λήξει το MOT μου;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την πολιτική σας. Οι περισσότεροι πάροχοι ασφάλισης περιλαμβάνουν την ύπαρξη έγκυρου πιστοποιητικού MOT ως προϋπόθεση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του αυτοκινήτου σας. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις η ασφάλισή σας θα ακυρωθεί εάν οδηγείτε χωρίς MOT – και αυτό σημαίνει ότι θα παραβιάσετε το νόμο δύο φορές: πρώτον, οδηγώντας χωρίς έγκυρο MOT και δεύτερον, για οδήγηση χωρίς έγκυρη ασφάλιση.

Εάν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας δεν περιλαμβάνει την ύπαρξη έγκυρου MOT ως προϋπόθεση κάλυψης (και αυτό είναι απίθανο), τότε γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι συνήθως έγκυρη μόνο εάν το αυτοκίνητό σας είναι κατάλληλο για οδήγηση. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλο και ασφαλές για οδήγηση.

Τεχνικά, το να έχετε ένα MOT αποδεικνύει μόνο ότι το αυτοκίνητό σας ήταν τεχνικό τη στιγμή που δοκιμάστηκε. Ωστόσο, τα ελαστικά σας μπορεί να ήταν νόμιμα κατά τη διάρκεια του MOT, αλλά αργότερα να έχουν φθαρεί σε μη ασφαλές επίπεδο ή οι προβολείς σας μπορεί στη συνέχεια να έχουν αστοχήσει. Και, παρομοίως, το να μην έχετε έγκυρο MOT δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αυτοκίνητό σας δεν είναι κατάλληλο για οδική χρήση – μπορεί απλώς να έχετε ξεχάσει να το πάρετε για δοκιμή.

Έτσι, το ερώτημα εάν η ασφάλισή σας θα είναι έγκυρη εξαρτάται από το εάν το αυτοκίνητό σας ήταν τεχνικό όταν το οδηγούσατε. Για να είστε στην ασφαλή πλευρά, είναι πάντα καλύτερο να έχετε ένα MOT.

Και πάλι, ποικίλλει ανάλογα με τον ασφαλιστικό σας πάροχο. Εάν η κατοχή έγκυρου πιστοποιητικού MOT είναι απαίτηση του συμβολαίου σας – κάτι που συχνά συμβαίνει – τότε η ασφάλισή σας θα ακυρωθεί και δεν θα μπορείτε να υποβάλετε αξίωση. Θα πρέπει να πληρώσετε για τυχόν επισκευές στο αυτοκίνητό σας και θα είστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά σε άλλα αυτοκίνητα. Επιπλέον, αν πάθεις ατύχημα ή σε τραβήξουν, η αστυνομία μπορεί να σε χρεώσει για οδήγηση χωρίς έγκυρη ασφάλεια και με ληγμένο MOT.

Εάν η κατοχή MOT δεν αποτελεί προϋπόθεση του συμβολαίου σας, τότε θα εναπόκειται στον αξιολογητή που χειρίζεται την αξίωσή σας να αποφασίσει εάν το αυτοκίνητό σας ήταν αξιόπιστο κατά τη στιγμή της αξίωσης. Για να λάβουν αυτή την απόφαση, θα πρέπει να διεξαγάγουν μια πιο ενδελεχή έρευνα για να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου. Τουλάχιστον αυτό είναι πιθανό να κάνει τη διαδικασία των αξιώσεων πιο μακροχρόνια και πιο περίπλοκη.

Ακόμα κι αν ο ασφαλιστικός σας πάροχος αποφασίσει ότι το αυτοκίνητό σας ήταν τεχνικό και η ασφάλισή σας είναι έγκυρη, πιθανότατα θα λάβετε χαμηλότερη πληρωμή εάν το αυτοκίνητό σας διαγραφεί ή κλαπεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτοκίνητό σας θα πέσει αυτόματα σε αξία εάν δεν έχει έγκυρο MOT.

Τι γίνεται αν εμπλακώ σε ατύχημα με άλλον οδηγό χωρίς έγκυρο MOT;

Εάν είστε σε ένα ατύχημα που δεν ήταν δικό σας λάθος και το άλλο εμπλεκόμενο αυτοκίνητο δεν έχει έγκυρο MOT, τότε ο ασφαλιστικός σας πάροχος μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημίωση μέσω της ασφάλισης αυτοκινήτου του άλλου οδηγού. Θα είναι πιο δύσκολο εάν το συμβόλαιό τους ακυρωθεί επειδή δεν έχουν MOT, αλλά θα ήταν ακατάλληλο για τον ασφαλιστικό πάροχο να αρνηθεί να πληρώσει για ζημιές τρίτων σε αυτήν την περίπτωση. Εάν ο ασφαλιστικός πάροχος δεν πληρώσει, ο οδηγός θα είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της ζημιάς.

Τι συμβαίνει εάν οδηγώ χωρίς έγκυρο MOT;

Είναι παράνομο να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς τρέχον έγκυρο MOT. Αν σε πιάσει η αστυνομία, μπορεί να σου επιβάλει πρόστιμο έως και 1.000 £.

Μην υποθέσετε ότι η αστυνομία είναι απίθανο να σας πιάσει στα πράσα. Οι αυτόματες κάμερες αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας είναι κοινές στα αυτοκίνητα της αστυνομίας και στο δρόμο. Μπορούν να εκτελέσουν την εγγραφή του αυτοκινήτου σας μέσω της εθνικής βάσης δεδομένων και να πουν αμέσως εάν το αυτοκίνητό σας δεν διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό MOT ή δεν έχετε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεστε MOT;

Μπορείτε να οδηγείτε νόμιμα το αυτοκίνητό σας χωρίς MOT μόνο εάν:

Το αυτοκίνητό σας είναι λιγότερο από τρία χρόνια και δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε δοκιμή MOT – αν και να γνωρίζετε ότι αυτή η παραχώρηση δεν ισχύει για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου.
οδηγείτε το αυτοκίνητο σε μια προ-κράτηση δοκιμής MOT – αλλά θα χρειαστείτε απόδειξη της κράτησης εάν σταματήσετε.
Εάν δεν είστε σίγουροι πότε λήγει το MOT σας, μπορείτε να ελέγξετε τον αριθμό εγγραφής σας στη βάση δεδομένων της κυβέρνησης. Εάν θέλετε, μπορείτε να εγγραφείτε για υπενθυμίσεις κειμένου ή email.

Μπορώ να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου χωρίς ασφάλεια για να πάρω το MOT του;

Χρειάζεστε έγκυρη ασφάλιση αυτοκινήτου για να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για ένα ραντεβού στο MOT που έχετε κλείσει εκ των προτέρων και πίσω. Θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε μια σταθερή ποινή £300 και έξι βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησής σας εάν σας πιάσουν να οδηγείτε ένα όχημα χωρίς ασφάλιση. Στη χειρότερη περίπτωση, το αυτοκίνητό σας θα μπορούσε να κατασχεθεί, να αντιμετωπίσετε απεριόριστο πρόστιμο και να αποκλειστείτε από την οδήγηση

Λόγω ενός κανόνα που είναι γνωστός ως συνεχής επιβολή ασφάλισης το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν δεν το οδηγείτε. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν έχετε υποβάλει αίτηση για μια νόμιμη ειδοποίηση εκτός δρόμου (SORN) για να δηλώσετε το αυτοκίνητό σας επίσημα εκτός δρόμου και το έχετε σταθμεύσει σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαστείτε έγκυρο πιστοποιητικό MOT ή ασφάλιση και δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας.

Μόλις θέλετε να αφαιρέσετε το SORN και να οδηγήσετε ξανά το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας, να έχετε έγκυρη ασφάλεια αυτοκινήτου και να ανανεώσετε το πιστοποιητικό MOT σας, εάν έχει λήξει.

Εάν το ετήσιο συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου σας έχει λήξει και δεν θέλετε να δεσμευτείτε για άλλο πριν μάθετε εάν το αυτοκίνητο θα περάσει το MOT του, θα μπορούσατε να λάβετε προσωρινή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.