Μύκητες στα νύχια των ποδιών – είναι μεταδοτικοί;

Μύκητες στα νύχια των ποδιών – είναι μεταδοτικοί;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Οι μύκητες νυχιών που αναφέρονται και ως ονυχομυκητίαση είναι μια ιδιαίτερη επιπλοκή στην υγεία των νυχιών που υπονομεύει τη συνολική υγεία του ποδιού σας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η λοίμωξη των νυχιών είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται σε ποσοστό πάνω από το 10% των ενηλίκων που πάσχουν από διάφορες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τόσο τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών σας.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μακράν μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια σας. Αντιπροσωπεύει περίπου τα μισά από το σύνολο των περιστατικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ποδίατροι.

Οι μύκητες των νυχιών είναι μεταδοτικοί και μπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή υγιεινή.

 

Θεραπεία των μυκήτων των νυχιών

Οι μύκητες ποδιών μπορούν να θεραπευτούν με μια πληθώρα λύσεων και τεχνικών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης θα κριθεί το πόσο αποτελεσματική θα είναι η κάθε μορφή θεραπείας.

Οι σπιτικές λύσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες για τη θεραπεία των μυκήτων των νυχιών. Από τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό είναι το μηλόξυδο, το έλαιο καρύδας και η χλωρίνη.

Για να λειτουργήσουν οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών θα χρειαστεί να ακολουθήσετε την αγωγή για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα θα χρειαστεί να κάνετε τη θεραπεία καθημερινά για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

Επόμενη μορφή θεραπείας των μυκήτων των νυχιών είναι η χρήση ενός αντιμυκητιασικού σπρέι και η καθημερινή απολύμανση των νυχιών.

Με αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση θα μπορέσετε να απαλλαχθείτε εντελώς από τους μύκητες των ποδιών σε διάστημα μόλις ενός μήνα ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν μετά από μια εβδομάδα συστηματικής χρήσης.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο μύκητας των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αλλοίωση των νυχιών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο 40 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από μύκητες στα πόδια μόνο στις ΗΠΑ.

Οι μύκητες των νυχιών μπορεί να κάνουν τα νύχια σας να έχουν μια γκρίζα και πρασινωπή απόχρωση πολύ δυσάρεστη στην όψη.

Τα άτομα που υποφέρουν από άλλες επιπλοκές που επηρεάζουν το κυκλοφορικό τους σύστημα, όπως ο διαβήτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε οποιοδήποτε σημάδι μιας τέτοιας μόλυνσης.

 

Είναι μεταδοτικοί οι μύκητες;

Ο μύκητας των ποδιών είναι μια επιπλοκή στην υγεία που προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων στις ρωγμές και τις εσοχές που βρίσκονται κάτω από τα νύχια σας.

Μπορείτε πολύ εύκολα να κολλήσετε και εσείς τους μύκητες των νυχιών αν έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι μολυσμένα.

Για παράδειγμα, ίσως όταν βοηθάτε κάποιον να πλυθεί όπως ένα γηρεότερο μέλος της οικογένειας σας το οποίο υποφέρει από μύκητες, αν δεν προστατεύετε τα χέρια και τα πόδια σας είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε και εσείς οι ίδιοι.

Για να προστατευτείτε θα πρέπει να φοράτε κλειστά παπούτσια και γάντια.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να κολλήστε τους μύκητες των νυχιών αν μοιράζεστε διάφορα αντικείμενα όπως παπούτσια ή τις πετσέτες σας με άτομα που έχουν.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί όταν έρχεστε σε επαφή με άτομα που ξέρετε ότι υποφέρουν από μύκητες στα νύχια των χεριών ή των ποδιών.

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άτομα που έχουν στενή επαφή μεταξύ τους ή ίσως και εκείνους που μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν αφήσετε το μύκητα ανεξέλεγκτο και χωρίς θεραπεία  μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες λοιμώξεις ή ακόμα και μαυρισμένα νύχια.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορείτε να βρείτε άτομα μέσα στην ίδια οικογένεια που να υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα υγείας.

Με τον ίδιο τρόπο όπως όταν μολύνεται ένα νύχι του ποδιού σας, αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθούν και άλλα νύχια, ακόμα και από το άλλο πόδι σας.

Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο. Αν είστε προσεκτικοί δεν θα μεταδώσετε τους μύκητες πουθενά αλλού.

Ο μύκητας των νυχιών είναι μια βαθμιαία ασθένεια και η ζημιά στα νύχια σας αυξάνεται με το χρόνο.

Ένα πλήθος από διάφορους τύπους μυκήτων μπορεί να προκαλέσουν τη λοίμωξη. Αυτά τα βακτήρια μερικές φορές προϋπάρχουν  στο σώμα και μια επιπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι μύκητες που βρίσκονται στα νύχια μπορεί να παραμείνουν για αρκετούς μήνες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης.

Για το λόγο αυτό, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε συστηματικά τους κανόνες υγιεινής και μην παραμελείτε την καθαριότητα και την υγεία των ποδιών σας.

 

Πρόληψη των μυκήτων των ποδιών

Η κύρια μέθοδος πρόληψης της μόλυνσης από μύκητες είναι η υιοθέτηση υψηλών προδιαγραφών υγιεινής.

Στην πραγματικότητα, η κακή υγιεινή θεωρείται ως η κύρια αιτία των μολύνσεων από μύκητες των ποδιών.

Εάν μοιράζεστε πόρους, όπως το ντους, παπούτσια και σανδάλια, τότε αυξάνετε την πιθανότητα να μολυνθείτε από τις λοιμώξεις.

Η υγιεινή είναι σημαντική αφού μπορείτε να ανιχνεύσετε πιθανές λοιμώξεις αρκετά νωρίς πριν αυτές προλάβουν να εξαπλωθούν.

Επίσης αν εντοπίσετε εξ αρχής το πρόβλημα θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε πιο εύκολα αλλά και γρήγορα.

Δεδομένου ότι οι επιπλοκές των μυκήτων τείνουν να είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας.

Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο σπιτικό τρόπο για να θεραπεύσετε τους μύκητες των νυχιών και βλέπετε ότι δεν λειτουργεί τότε μην επιμείνετε αλλά αλλάξτε τη θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος.

Αν ασκείστε βεβαιωθείτε ότι μετά από κάθε προπόνηση σας θα αφαιρέσετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας και θα αερίσετε επαρκώς τα πόδια σας ώστε να στεγνώσουν.

Όσο περισσότερο παραμένουν τα πόδια σας σε κλειστές και υγρές συνθήκες, τόσο περισσότερο αυξάνετε τις πιθανότητες μόλυνσης των ποδιών σας.

Φροντίστε να κρατάτε πάντα τα πόδια σας καθαρά και τα νύχια σας κοντά.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να κόβετε το δέρμα που καλύπτει τα δάχτυλα των ποδιών σας. Οποιαδήποτε ανοιχτή τομή και τραύμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης από μύκητες.

 

Συμβουλές για να αποφύγετε τους μύκητες των νυχιών

  • Διατηρήστε εξαιρετική υγιεινή στα πόδια και τα νύχια σας.
  • Παρατηρήστε προσεκτικά τα νύχια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε από την αρχή την εμφάνιση κάποιου μύκητα.
  • Αποφύγετε την ανταλλαγή προσωπικών αντικειμένων όπως παπούτσια και πετσέτες ή την άμεση επαφή με άτομα που γνωρίζετε ότι έχουν μύκητες στα πόδια τους.
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν οι μύκητες των νυχιών επιμένουν και δεν φεύγουν.
  • Χρησιμοποιήστε προληπτικά ένα αντιμυκητιασικό σπρέι το οποίο θα χρησιμοποιείτε καθημερινά τόσο στα νύχια όσο και στα υποδήματα σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.