αχαϊκή γη

Υπέροχες στιγμές στην Αχαϊκή γη!

Υπέροχες στιγμές στην Αχαϊκή γη!

Δέκα προτάσεις για τις πιο top στιγμές που πρέπει να ζήσετε στην Αχαΐα!

Στην πόλη, τη θάλασσα και το βουνό…

1. Γνωριμία με την Αχαϊκή πρωτεύουσα. Περπατήστε στους δρόμους της Πάτρας και γνωρίστε τις ομορφιές της.

Ο αρμονικός συνδυασμός της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πελοποννήσου και των επιβλητικών νεοκλασικών κτιρίων της παλιάς πόλης θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

2. Είστε αθλητικοί τύποι; Σας αρέσουν τα παιχνίδια στο χιόνι; Επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού. Κάντε σκι ή απλώς απολαύστε το μαγευτικό τοπίο πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα στο σαλέ του κέντρου.

Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στο κέντρο των Καλαβρύτων περιτριγυρισμένο από καταπράσινα έλατα.

3. Το τρένο περνά και περιμένει να επιβιβαστείτε. Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε είναι η βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο που καλύπτει τη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα. Θα δείτε ανεπανάληπτες ομορφιές καθώς το τρενάκι θα περνά δίπλα από τον ποταμό Βουραϊκό και το περίφημο φαράγγι του.

Διασχίζοντας τις σήραγγες και τα άγρια τοπία θα νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα, ιδιαίτερα αν κάνετε τη διαδρομή το χειμώνα που το τοπίο είναι χιονισμένο.

4. Προσκύνημα στον Άγιο Ανδρέα, τον προστάτη της Πάτρας. Στη χάρη του αγίου είναι αφιερωμένος ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων. Ο μεγαλοπρεπής ναός, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί τόπο πανελλήνιου και πανορθόδοξου προσκυνήματος.

5. Επισκεφθείτε το Σπήλαιο των Λιμνών και το Μέγα Σπήλαιο. Το “Σπήλαιο των Λιμνών” θα σας εντυπωσιάσει. Τα νερά του προέρχονται από μικρές πηγές. Από εδώ πηγάζουν 13 μεγάλες κλιμακωτές πηγές, απ’ όπου και το όνομά του.

Το “Μέγα Σπήλαιο” είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας. Κτίστηκε το 362 μ.Χ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. και η θέα που προσφέρει είναι μοναδική. Στο “Μέγα Σπήλαιο” σώζεται η εικόνα της Παναγίας που έφτιαξε ο ευαγγελιστής Λουκάς από μαστίχα και κερί και άλλα σημαντικότατα θρησκευτικά κειμήλια.

6. Ανεβείτε στο Κάστρο της Πάτρας. Ο ακοίμητος φρουρός της Αχαΐας αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο του νομού. Κτίστηκε το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης.

Οι οικοδομικές φάσεις που διακρίνονται σήμερα στο κάστρο αποτελούν μαρτυρία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τους εκάστοτε κατακτητές του για την επισκευή του και την προσαρμογή του στις εξελίξεις της πολεμικής τεχνολογίας. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο.

7. Γνωριμία με την παραθαλάσσια γοητεία της Ακράτας. Η πασίγνωστη Ακράτα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Κολυμπήστε στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού και χαρείτε τον ήλιο στην ονειρεμένη παραλία της.

8. Ένα μνημείο της φύσης, το φαράγγι του Βουραϊκού, σας αποκαλύπτει μοναδικές ομορφιές. Επισκεφθείτε το και θαυμάστε ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας.

Μπροστά στα μάτια σας απλώνεται ένα καταπράσινο τοπίο που αποτελείται από σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έχει χαρακτηριστεί Αισθητικό Δάσος.

9. Επισκεφθείτε την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας. Βρίσκεται στη θέση Παλαιομονάστηρο και κτίστηκε τον 10ο αιώνα από συνασκητές του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως ο τόπος απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την 25η Μαρτίου το γνωστό πλέον λάβαρο.

Στη μονή φιλοξενείται μια μεγάλη συλλογή κειμηλίων από τον αγώνα του ’21, όπως το λάβαρο, τα άμφια του αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, εικόνες, ευαγγέλια κ.ά. Το σημαντικότερο όμως κειμήλιο είναι η κάρα του αγίου Αλεξίου, η οποία δωρίστηκε στη μονή το 1359 από τον Μανουήλ Κομνηνό, αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

10. Επισκεφθείτε το οινοποιείο της “Axaia Clauss”. Μια ιστορία 140 χρόνων ξεδιπλώνεται στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, που λειτουργεί και ως Μουσείο Κρασιού.

Ξεναγηθείτε στους χώρους του εργοστασίου, στα κελάρια, στην κάβα και δείτε τα εκθέματα της πολύ γνωστής εταιρίας. Φεύγοντας δοκιμάστε μερικά από τα καλύτερα κρασιά που βγάζουν οι αμπελώνες της Αχαΐας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.